شیر کروی (گلوب ولو)

شیر کروی فولادی (گلوب ولو فولادی)

شیر کروی فولادی که به نام‌های دیگری همچون گلوب ولو و شیر بشقابی نیز معروف است، یکی از شیرآلات صنعتی پرکاربرد در صنایع مختلفی همچون نفت، گاز، پتروشیمی و آب می‌باشد. این شیر به دلیل شکل ظاهری بدنه خود که به صورت کروی شکل می‌باشد، به این نام خوانده می‌شود و به منظور تنظیم جریان در خطوط لوله مورد استفاده قرار می‌گیرد. گلاب ولوها از یک دیسک متحرک و یک سیت‌رینگ ساکن (Stationary Ring Seat) داخل یک بدنه کروی تشکیل شده‌اند. در داخل بدنه یک پلاگ متحرک که غالبا دیسک نامیده می‌شود، قرار دارد که با چرخش آن، شیر باز و بسته می‌شود. معمولاً شیر کروی فولادی اتوماتیک از استم‌های نسبتاً نرم‌تری نسبت به مدل رزوه‌ای استفاده می‌کنند. باز و بسته کردن استم آن نیز با اکچویتر انجام می‌شود.

توضیحات تکمیلی

شیر فشار شکن فولادی یکی از ساده‌ترین و پرکاربردترین شیرآلات صنعتی است که به صورت اتوماتیک فشار زیاد ورودی را به فشار کم و ثابت تبدیل می‌کند. چنانچه در شبکه بعد از شیر فشار شکن، مصرف آب وجود نداشته باشد، به منظور جلوگیری از انباشته شدن فشار استاتیک، شیر فشار شکن به طور اتوماتیک جریان را قطع می‌کند. سهولت بهره‌برداری، حذف هزینه‌های ناشی از ساخت مخازن فشار شکن، کاهش فشارهای ناخواسته در شبکه و خطوط انتقال از دیگر مزایای این دسته از شیرآلات صنعتی به شمار می‌آید.

عملکرد شیر فشار شکن فولادی به گونه‌ای است که مدار فرمان این شیر، پایلوت مخصوص فشار شکن وجود دارد که با توجه به تنظیم اولیه و تاثیر گرفتن از فشار پایین دست، مقدار باز شدن شیر اصلی را تغییر و تنظیم می‌نماید و با این عمل، باعث ثابت ماندن فشار در پایین دست می‌شود.

شیر فشار شکن فولادی را می‌توان به صورت کلی به دو دسته زیر تقسیم نمود:

  • شیرهای تقلیل فشار با عملکرد مستقیم (Direct Acting Pressure Reducing Valve)
  • شیرهای تقلیل فشار از نوع پایلوت دار (Pilot Operated valve)

مزایای شیر فشار شکن:

  • خروجی مستقل از تغییرات فشار بالا دستی
  • کنترل فشار مستقل از تغییرات فشار ورودی
  • حساسیت بالای شیر

 

در ادامه به بررسی هر یک از انواع شیرهای فشار شکن می‌پردازیم:

شیر تقلیل فشار با عملکرد مستقیم

این نوع از شیرهای فشار شکن فولادی ، ساده ترین نوع آن هستند. نحوه کار بدین صورت است که فشار بخار خروجی از شیر (فشار کاسته شده) بر قسمت زیرین دیافراگم اعمال نیرو می‌کندو در مقابل، فنر نیروی رو به پایینی را در خلاف جهت اعمال می‌نماید. نیروی حاصل به شیر، تعیین کننده موقعیت دقیق شیر اصلی و به تبع آن، باعث کاهش فشار خواهد شد. قدرت فنر به وسیله پیچ روی فشار شکن قابل تنظیم می‌باشد. به همین دلیل، می‌توان میزان تقلیل فشار دلخواه را با استفاده از آن و فشارسنج‌های نصب شده در خط بخار به دست آورد.

شیر تقلیل فشار از نوع پایلوت دار

این دسته از شیرهای فشار شکن در مواردی که کنترل دقیق فشار و یا میزان گذر بخار زیاد، مورد نیاز است، استفاده می‌شوند. ساختار اصلی این دسته شیر فشار شکن فولادی شامل فنر تنظیم، دیافراگم کمکی، شیر هدایت‌گر، شیر اصلی و دیافراگم اصلی است.

پست های پیشنهادی

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *